e-Academy: Το ιδανικό πρόγραμμα για digital εξειδίκευση

preloader
Αναδημοσίευση συνέντευξης από το Marketing Week, τεύχος 1445

ΓΚ: κ. Γιώργος Κατσουράνης, Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη και Διευθυντής Οργανωσιακής Μάθησης του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς
ΠΓ: κ. Παναγιώτης Γκεζερλής, Yπεύθυνος εκπαιδευτικού προγράμματος e-Academy – CEO Convert Group eBusiness Consulting


  • Ποια είναι τα προγράμματα που προσφέρει η Εξέλιξη για την εκπαίδευση/εξειδίκευση επαγγελματιών του χώρου της επικοινωνίας και του marketing;

ΓΚ: Στο Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη, πιστεύουμε ότι η συνεχής ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων στο ηλεκτρονικό επιχειρείν και στα ηλεκτρονικά εργαλεία είναι υψηλής προτεραιότητας για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων της χώρα μας.

Έτσι, σε συνεργασία με ένα καταξιωμένο στέλεχος στο χώρο του digital, τον Παναγιώτη Γκεζερλή, η Εξέλιξη σχεδίασε και προσφέρει την e-Academy, μία Εκπαιδευτική Ακαδημία για την ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα, που έχει στόχο να προετοιμάσει τα καλύτερα στελέχη στον ανερχόμενο αυτό κλάδο.

Η e-Academy περιλαμβάνει δύο ολοκληρωμένα, 4μηνης διάρκειας εκπαιδευτικά προγράμματα. Το Digital Marketing Practitioner, που ξεκινά στις 13 Οκτωβρίου, είναι το πλέον πρακτικό και ανταποδοτικό σε γνώσεις και δεξιότητες εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το digital marketing. Το e-Commerce Practitioner, που ξεκινά στις 20 Οκτωβρίου, είναι το μοναδικό ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα για τον εξαιρετικά αναπτυσσόμενο κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Κάθε πρόγραμμα περιλαμβάνει 100 ώρες εκπαίδευσης με συνδυασμό διδασκαλίας σε αίθουσα και e-learning, όπου αναλύονται σε βάθος η θεωρία και όλες οι τεχνικές και οι πιο σύγχρονες στρατηγικές του digital. Επιπλέον, γίνεται εκτεταμένη πρακτική εξάσκηση σε Η.Υ.

Στόχος και των δύο προγραμμάτων είναι οι συμμετέχοντες να αποκτούν εξειδικευμένη γνώση και δεξιότητες, ώστε αμέσως μετά την αποφοίτησή τους να μπορούν να σχεδιάζουν, να υλοποιούν και να αξιολογούν digital marketing στρατηγική και online καμπάνιες ή να λειτουργούν και να προωθούν ένα πετυχημένο και κερδοφόρο e-shop.

  • Για ποιους λόγους επιλέξατε να συστήσετε την e-Academy, ισχυροποιώντας και εδραιώνοντας την παρουσία της Εξέλιξης στον χώρο της εκπαίδευσης;

ΓΚ: Η Εξέλιξη είναι πιστοποιημένο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης, το οποίο παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες στους αναδυόμενους τομείς της οικονομίας, με στόχο τη στήριξη της βιώσιμης επιχειρηματικότητας. Το ηλεκτρονικό επιχειρείν αποτελεί βασικό πυλώνα δραστηριοποίησής μας, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και τις συνέργειες του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος είναι πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα τόσο με τη winbank όσο και με καινοτόμες πρακτικές και εργαλεία για την προώθηση του e-business και του e-government.

Σε ό,τι αφορά την εκπαιδευτική προσέγγιση θα ήθελα να τονίσω και την τεράστια τεχνογνωσία του Ομίλου σε θέματα εκπαίδευσης στελεχών, καθώς κάθε χρόνο σχεδιάζουμε πάνω από 150 εκπαιδευτικά προγράμματα και διεξάγουμε πάνω από 800 διοργανώσεις, τόσο σε τεχνικά όσο και για αναπτυξιακά θέματα. Ταυτόχρονα, στον Όμιλο έχουν υλοποιηθεί ή υλοποιούνται αυτή τη στιγμή 10 μακροχρόνια Σχολεία και Ακαδημίες.

Αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο αυτή την τεχνογνωσία, δεν θα μπορούσαμε παρά να αναπτύξουμε μία Εκπαιδευτική Ακαδημία που παρέχει ολοκληρωμένη κατάρτιση σε αυτόν τον τομέα, καλύπτοντας έτσι μία ανάγκη της αγοράς με προγράμματα που υιοθετούν τις πλέον σύγχρονες και υψηλών προδιαγραφών εκπαιδευτικές μεθόδους.

  • Με δεδομένο ότι το Digital Marketing και το e-Commerce είναι δύο από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς, τι ανάγκες εντοπίσατε για τη δημιουργία και προσφορά αντίστοιχων προγραμμάτων; Παρατηρήσατε μεγάλο ενδιαφέρον και κενό στην εκπαιδευτική αγορά;

ΠΓ: Υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη εκπαίδευσης στην αγορά, καθώς στη σημερινή ψηφιακή οικονομία ο σύγχρονος επαγγελματίας χρειάζεται όχι μόνο να παρακολουθεί τις νέες τάσεις στο internet, αλλά να κατακτήσει γνώσεις και να αναπτύσσει e-skills που πρέπει να εξελίσσει συνεχώς. Η Επίτροπος της Κομισιόν για την Ψηφιακή Agenda Νέλλυ Κρουζ έχει πολλές φορές αναφέρει ότι έως το 2015 θα υπάρχουν περίπου 900.000 ακάλυπτες θέσεις εργασίας για ανθρώπους με γνώση e-skills. Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει πολύ μεγάλη δυναμική στην Ελλάδα, καθώς πάνω από 5.000 εταιρείες έχουν ως κύρια δραστηριότητα το ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ ο τζίρος των ηλεκτρονικών αγορών B2C εκτιμάται ότι ανήλθε το 2013 στα 3,5 δισ. ευρώ έναντι των 2,9 δισ. ευρώ το 2012, σημειώνοντας αύξηση κατά 20,69% (τελευταία στοιχεία ELTRUN / ΟΠΑ).

ΓΚ: Και σε ό,τι αφορά το digital marketing, είναι γεγονός ότι πλέον οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα αξιοποιούν τις δυνατότητές του ή είναι έτοιμες να το κάνουν και τα στελέχη που έχουν αυτές τις δεξιότητες ζητούνται από την αγορά εργασίας. Ενώ λοιπόν, υπάρχουν πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα, κυρίως μικρής διάρκειας και εστιασμένα σε συγκεκριμένα ζητήματα του digital, είδαμε ότι η αγορά έχει ανάγκη από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για στελέχη, με πρακτική κατεύθυνση, όπου οι καλύτεροι  επαγγελματίες του χώρου θα μεταφέρουν όλη την τεχνογνωσία και εμπειρία τους. Έτσι η e-Academy είναι το επόμενο, μεγάλο βήμα της Εξέλιξης στην εκπαίδευση του ηλεκτρονικού επιχειρείν μετά το ιδιαίτερα επιτυχημένο workshop που έχουμε διεξάγει για startups στο e-Commerce.

  • Ποια είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα προγράμματά σας, έναντι άλλων προγραμμάτων;

ΓΚ: Κατ’ αρχήν οι εισηγητές. Τα δύο προγράμματα της e-Academy είναι τα μόνα, που έχουν εισηγητές 28 κορυφαίους Έλληνες και ξένους επαγγελματίες, συνδυάζοντας έτσι τις τελευταίες διεθνείς τάσεις με την εμπειρία της ελληνικής αγοράς. Υπεύθυνος εκπαίδευσης είναι ο Παναγιώτης Γκεζερλής, ο οποίος, πέρα από την προσωπική του επιτυχημένη πορεία, έχει επιμεληθεί την εκπαίδευση εκατοντάδων στελεχών στο e-Business.

ΠΓ: Η έμφαση στην ανταποδοτικότητα και την πρακτική είναι σημαντικό πλεονέκτημα των προγραμμάτων. Τόσο το Digital Marketing όσο και το e-Commerce Practitioner προσφέρουν εκτεταμένη πρακτική εξάσκηση σε πολλά μαθήματα, όπως Pay-Per-Click, Social Media, Web Analytics, Conversion Rate Optimisation, κ.α., ώστε οι απόφοιτοι να αποκτούν «hands on»εμπειρία στο αντικείμενο και να αναπτύσσουν δεξιότητες άμεσα εφαρμόσιμες στην εργασία τους. Από το σύνολο των 100 ωρών εκπαίδευσης, οι 80 ώρες είναι διδασκαλία σε αίθουσα στα ελληνικά και οι 20 e-learning σε electives στα αγγλικά, ώστε να συνδυάζεται τόσο η σφαιρική σε βάθος κατάρτιση όσο και η εξειδίκευση σε επιμέρους τομέα ή και τομείς επιλογής κάθε συμμετέχοντα.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η πιστοποίηση που παρέχεται, καθώς το OMCP (Online Marketing Certified Professional), είναι η πιο αναγνωρίσιμη πιστοποίηση για Digital Marketing στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία.

  • Σε ποιους απευθύνονται τα προγράμματά σας και πόσο ευέλικτα και «προσιτά» είναι για όσους επιθυμούν να τα παρακολουθήσουν; Προσελκύουν μόνο στελέχη digital ή και από τον τομέα του marketingγενικότερα;

ΓΚ: Τα προγράμματα της e-Academy απευθύνονται σε όλους όσους θέλουν να αποκτήσουν κορυφαίες γνώσεις και δεξιότητες στο digital, είτε ασχολούνται ήδη με αυτό π.χ. σε θέσεις Marketing, PR, Sales, e-Commerce, Retail, είτε δεν έχουν προϋπηρεσία και ενδιαφέρονται να αποκτήσουν e-skills ή ακόμα, σε απόφοιτους πανεπιστημιακών σχολών. Δεν υπάρχει κανένα προαπαιτούμενο γνώσης ή εμπειρίας, καθώς όλες οι ενότητες εξηγούνται από την αρχή και με ξεκάθαρο τρόπο από όλους τους εισηγητές. Επομένως τα προγράμματά μας είναι απολύτως ευέλικτα και προσιτά, αρκεί κάποιος να θέλει να εξειδικευθεί στο digital.

  • Υπάρχει κάποιου είδους feedbackκαι αξιολόγησης των προγραμμάτων σας από τους αποφοίτους; Υπάρχουν στοιχεία για το εάν και πόσο η παρακολούθηση του προγράμματος ενίσχυσε τις εργασιακές τους ικανότητες και εμπειρίες;

ΓΚ: Η διαδικασία αξιολόγησης για εμάς είναι αυτονόητη σε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματά μας, καθώς μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να αξιοποιούμε το feedbackπου παίρνουμε και να βελτιωνόμαστε συνεχώς. Όλοι οι συμμετέχοντες συμπληρώνουν δομημένα ερωτηματολόγια αξιολόγησης του προγράμματος, όπου μπορούν να μας αναφέρουν τα σχόλια και τις προτάσεις τους. Η μέχρι σήμερα εμπειρία μας, από το workshopγια το e-Commerce αλλά και όσα εκπαιδευτικά προγράμματα διεξάγουμε, είναι ότι οι συμμετέχοντες αξιολογούν με πολύ ψηλή βαθμολογία τόσο την ποιότητα της εκπαίδευσης όσο και τη δυνατότητα πρακτικής αξιοποίησης όσων αποκομίζουν. Γι’ αυτό άλλωστε έχουμε και υψηλό βαθμό συστάσεων από προηγούμενους συμμετέχοντες σε προγράμματά μας.

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι σας όσον αφορά στα δύο αυτά προγράμματα, αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη της e-Academy; Σκοπεύετε να την «ενισχύσετε» και με νέα εκπαιδευτικά προγράμματα;

ΓΚ: Στόχος μας είναι να καταστήσουμε την e-Academy και τα προγράμματά της την καλύτερη εκπαιδευτική Ακαδημία στην ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα, προετοιμάζοντας την επόμενη γενιά κορυφαίων επαγγελματιών στον κλάδο, γιατί αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση του εταιρικού στόχου της Εξέλιξης, να ενισχύσει τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα στη χώρα μας. Και φυσικά, να βελτιώνουμε συνεχώς τα υπάρχοντα προγράμματα και να προσθέσουμε νέα, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες της αγοράς και των στελεχών της.