Η σημασία του branding στην αγροτική παραγωγή

preloader

Μια από τις πολλές απαραίτητες προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ένα προϊόν για να είναι ανταγωνιστικό στις σύγχρονες αγορές είναι το μάρκετινγκ, και ένα απαραίτητο εργαλείο του μάρκετινγκ είναι, πλέον, το branding. To «branding» ως όρος περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την εμπορική ταυτότητα του προϊόντος, από την επωνυμία και το λογότυπο μέχρι τη συσκευασία του.

Ο ρόλος του είναι να επικοινωνήσει το χαρακτήρα, την “αύρα” του προϊόντος όχι μόνο στα υπόλοιπα μέσα που προσφέρει το μάρκετινγκ (τη διαφημιστική του προβολή), αλλά και στο ίδιο το σημείο πώλησης. Οι Έλληνες παραγωγοί αγροτικών προϊόντων που θέλουν να προβάλλουν τα σημεία που διαφοροποιούν τα προϊόντα τους σε σχέση με τον ανταγωνισμό, και να τοποθετηθούν με αξιώσεις και σε αγορές του εξωτερικού, έχουν πολλά να κερδίσουν από τη χρήση σωστού και μοντέρνου branding στα προϊόντα τους. Μερικά από τα βασικά οφέλη είναι τα εξής:

  • Ανάπτυξη σταθερών και επαναλαμβανόμενων αγορών τόσο στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό της χώρας. Πλέον οι καταναλωτές ξέρουν να αναγνωρίζουν και να επιβραβεύουν την αξία του σωστού branding καθώς αποτελεί και γι’ αυτούς πολύτιμο εργαλείο για τις αγορές τους. Η δημιουργία αυτής της διαρκούς σχέσης με τους καταναλωτές είναι κάτι πολύ σημαντικό για τον αγροτικό κλάδο.
  • Δυνατότητα επέκτασης των δραστηριοτήτων και σε παραγωγές άλλων προϊόντων με καλύτερες προοπτικές αποδοχής από την αγορά. Οι καταναλωτές επιλέγουν ευκολότερα ένα προϊόν μιας επιχείρησης την οποία γνωρίζουν ήδη από άλλα προϊόντα. Οπότε αν μια αγροτική επιχείρηση έχει ήδη ένα προϊόν στην αγορά που το προτιμούν οι καταναλωτές, θα είναι πολύ πιο εύκολο για αυτήν να προωθήσει νέα προϊόντα.
  • Αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση προϊόντων χαμηλότερου κόστους δίνοντας έμφαση σε θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας των προϊόντων.

Η δημιουργία και επικοινωνία ενός brand χρειάζεται περισσότερο μελετημένη στρατηγική, επιμονή και χρόνο για να «χτιστεί» και λιγότερο χρήμα. Αν όμως λειτουργήσει σωστά, τότε αποδίδει και συμβάλλει στην ανάπτυξη της αγροτικής επιχείρησης και στην επιτυχή πορεία της μέσα στις νέες συνθήκες ανταγωνισμού.