Καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα για να εξελίξουμε τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα

preloader

Συνέντευξη του κ. Γιώργου Κατσουράνη, Γενικού Διευθυντή του Κέντρου Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη και Διευθυντή Οργανωσιακής Μάθησης του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, στο EMEA.GR. Δημοσιεύθηκε στις 30 Απριλίου 2014.

 

Πώς εντάσσεται το διήμερο σεμινάριο "Jump Start your Idea in e-Commerce" στον ευρύτερο χαρακτήρα και στις δράσεις του Κέντρου Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη;

Το Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη είναι μία εταιρεία – μέλος του Ομίλου Πειραιώς που δημιουργήθηκε με στόχο να συμβάλει στην ανάπτυξη της σύγχρονης και βιώσιμης επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Με αυτή την αποστολή, προσφέρουμε καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα και συμβουλευτικές υπηρεσίεςστους αναδυόμενους τομείς της ελληνικής οικονομίας: τη σύγχρονη αγροτική ανάπτυξη, την πράσινη επιχειρηματικότητα, το ηλεκτρονικό επιχειρείν και την επιχειρηματική καινοτομία. Η τεχνογνωσία του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς σε αυτούς τους τομείς σε συνδυασμό με συνέργειες που αναπτύσσουμε με τους πλέον αναγνωρισμένους φορείς για κάθε μας υπηρεσία, μας δίνουν τη δυνατότητα να προσφέρουμε καινοτόμα και υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως είναι και το Jump Start your idea in e-Commerce.

Για ποιο λόγο επιλέξατε στοχευμένα τον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου για να προσφέρετε αυτή τη διήμερη εκπαίδευση;

Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι ένας δυναμικά αναπτυσσόμενος τομέας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πάνω από 3.000 εταιρείες έχουν ως κύρια δραστηριότητα το ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ ο τζίρος των ηλεκτρονικών αγορών B2C εκτιμάται ότι ανήλθε στα 3,5 δισ. ευρώ έναντι των 2,9 δισ. ευρώ το 2012, σημειώνοντας αύξηση κατά 20,69%.

Ωστόσο, ενώ δεν λείπουν οι καλές ιδέες, είναι σαφές ότι υπάρχει σημαντική ανάγκη  εξοικείωσης των επίδοξων επιχειρηματιών με ένα στοιχείο που είναι πολλές φορές «ξένο» ή ίσως και «κόντρα» σε αυτό που έχουν οι επιχειρηματίες στο DNA τους: κάνω γρήγορα βήματα μπροστά και όπου με βγάλει η ιδέα μου. Αυτό το στοιχείο είναι ο σχεδιασμός!

Ο στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη ενός online καταστήματος ή της online δραστηριοποίησης μιας επιχείρησης, είναι κομβικό στοιχείο για τη επιτυχία. Πολλές φορές όσοι δραστηριοποιούνται στο e-commerce ταυτίζουν το μέσο της πώλησης, το internet, με την επιχειρηματική στρατηγική. Ένα ωραίο και τεχνικά σύγχρονο site από μόνο του δεν θα φέρει χρήματα και εάν το κάνει, αυτό δεν θα είναι μακροπρόθεσμο.

Εκεί λοιπόν μπαίνει ο στρατηγικός σχεδιασμός και εκεί ερχόμαστε εμείς με το πρόγραμμα αυτό να βοηθήσουμε τόσο αυτούς που σχεδιάζουν μία νέα επιχείρηση όσο και αυτούς που δραστηριοποιούνται ήδη και θέλουν να «ανοίξουν» την επιχείρησή τους online.

Ποια είναι τα σημεία στα οποία θα εστιάσει αυτή η εκπαίδευση για τους επιχειρηματίες του ηλεκτρονικού εμπορίου;

Το Jump Start your idea in e-Commerce δεν είναι ένα ακόμα σεμινάριο digital marketing αλλά ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εστιάζει στη στρατηγική και στο σχέδιο στο e-business. Ξεκινάμε δηλαδή από το τη συνειδητοποίηση του λόγου για τον οποίο θέλουμε να κάνουμε την κίνηση και πώς αυτό δένει με το όραμά μας ως επιχειρηματίες ή με την αποστολή της επιχείρησης. Προχωράμε στην ανάλυση της αγοράς και του ανταγωνισμού και πώς βρίσκουμε τα σημεία που μπορούμε να διαφοροποιηθούμε και να τοποθετηθούμε στρατηγικά, στηριζόμενοι στα δικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ύστερα, έρχεται το ίδιο το στήσιμο της επιχείρησης εστιάζοντας στην επίτευξη επιχειρησιακής ικανότητας και ποιότητας. Τη δεύτερη μέρα προχωράμε στο digital strategy, social media και web analytics. Επίσης, αφιερώνουμε μία ενότητα στο πώς μία startup επιχείρηση μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις από venture capital, αξιοποιώντας εκεί τον πλέον ειδικό ομιλητή: τον επικεφαλής του Venture Capital & Private Equity του Ομίλου Πειραιώς, κ. Λουκά Πηλίτση. Πρόκειται λοιπόν για μία ολοκληρωμένη προσέγγιση στο θέμα του επιχειρηματικού σχεδιασμού μίας επιχείρησης e-commerce.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει προκαλέσει αυξημένο ενδιαφέρον τον τελευταίο χρόνο σε επιχειρηματίες που θέλουν να επιχειρήσουν σε αυτό για πρώτη φορά, είναι όμως ήδη ένας "παλιός" τομέας δραστηριότητας ακόμα και για την Ελλάδα. Τι θα προσφέρει το σεμινάριο σε όσους ασχολούνται ήδη με το ηλεκτρονικό εμπόριο;

Το workshop είναι ιδανικό όχι μόνο για αυτούς που ξεκινάνε στο e-commerce αλλά και για αυτούς που έχουν ήδη μία τέτοια επιχείρηση, ακριβώς λόγω της εστίασής του στον επιχειρηματικό σχεδιασμό. Συμμετέχοντας στο σεμινάριο θα έχουν τη δυνατότητα να ξαναδούν μέσα από μία διαφορετική ματιά την επιχείρησή τους, να επανεξετάσουν τους stakeholders, το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα, τη στρατηγική marketing και το budget και μέσα από αυτό τεκμηριωμένα να διαπιστώσουν τι κινήσεις πρέπει να κάνουν προκειμένου να είναι βιώσιμοι. Σε μερικές περιπτώσεις για να γίνει αυτό χρειάζεται σημαντικό repositioning ή και ριζικός επανασχεδιασμός στρατηγικής, που πολύ δύσκολα μπορεί να τα δει κάποιος που ήδη τρέχει την επιχείρηση με τις αγωνίες και τις καθημερινές πιεστικές προθεσμίες και προτεραιότητες, χωρίς να έχει τα κατάλληλα ερεθίσματα και το χρόνο να κάνει την απαραίτητη ανασκόπηση.

Τέλος, ποιες άλλες δράσεις προγραμματίζετε για τους επόμενους μήνες;

Το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσουμε μια σειρά από καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα στον τομέα του ηλεκτρονικού επιχειρείν και της επιχειρηματικότητας, που θα απαντήσουν σε συγκεκριμένες ανάγκες της ελληνικής αγοράς.

Τα προγράμματά μας θα διεξάγονται από κορυφαίους εισηγητές, επιχειρηματίες ή επαγγελματίες του χώρου και θα συνδυάζουν πρακτική και θεωρία. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην εκπαίδευση της σύγχρονης γενιάς επαγγελματιών του digital με ό,τι πιο καινούργιο υπάρχει στον τομέα αυτό, τόσο από πλευράς γνώσεων όσο και από πλευράς μεθόδων.