Η πρόκληση για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα: επιχειρώντας με σχέδιο

preloader

Άρθρο του Δρ. Κωνσταντίνου Κυρίτση, Ιδρυτή StudySmart

Είναι γεγονός ότι η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου. Υπάρχουν, ιδίως τα τελευταία πέντε χρόνια, περισσότεροι θεσμοί, οργανισμοί και βραβεία που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα, από ποτέ. Επιπρόσθετα, η ενημέρωση για τους όρους «start – up», «e-business», «ρίσκο» είναι εντυπωσιακή. Όλα αυτά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και ελπίζουμε όλοι να συνεχιστούν γιατί, είναι αλήθεια, μόνο έτσι θα μπορέσει η χώρα μας να σταθεί στα πόδια της: μέσα από τη δημιουργία νέων εταιρειών από φιλόδοξους ανθρώπους. Γιατί για να υπάρχει εργασία, απαιτείται η θέση εργασίας, κάτι που δημιουργείται από την ύπαρξη και το ρίσκο ενός επιχειρηματία.

Όμως, παρόλο που ακούμε όλο και περισσότερο για την επιχειρηματικότητα και προκαλούμε τους νέους να επιχειρήσουν, πάσχουμε στον τομέα της επιχειρηματικής σκέψης, της παρουσίασης μιας ιδέας αλλά και την πρακτικής υλοποίησης των επιχειρηματικών σχεδίων (businessplan) ή των επιχειρηματικών προτάσεων (businesspitch). Ένας από τους λόγους είναι διότι η επιχειρηματικότητα διδάσκεται «ακαδημαϊκά» και όχι «πρακτικά», ενώ η έμφαση ιστορικά δινόταν, ιδίως στα προγράμματα οικονομίας και διοίκησης, στη δημιουργία καλών στελεχών (managers) και όχι στη δημιουργία επιχειρηματιών. Άρα δεν φτάναμε ποτέ στο θέμα της υλοποίησης. Επίσης, οι περισσότεροι επιχειρηματίες στην Ελλάδα των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων επιχείρησαν και συνεχίζουν να επιχειρούν χωρίς πλάνο και για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με την ίδια την ιδέα, αλλά με τη δυνατότητα χρηματοδότησης. Για παράδειγμα, πολλοί επιχειρηματίες στη χώρα μας περιμένουν τις επιδοτήσεις της κυβέρνησης ή της Ε.Ε. για να κάνουν «κάτι» ή σκέφτονται κάποια ιδέα όταν, εάν και εφόσον θα υπάρξει χρηματοδότηση. Βάλτε και την ελληνική κουλτούρα στο παραπάνω μείγμα και γίνεται αντιληπτό ότι πάσχουμε στην υλοποίηση. Αν δεν υπάρχει concept, πάθος, οργάνωση της σκέψης και πραγματικό πλάνο, δεν μπορεί μία ιδέα να υλοποιηθεί με επιτυχία.

Στο Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Eξέλιξη της Τράπεζας Πειραιώς δημιουργήσαμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα 16 ωρών, που καλύπτει πρακτικά τις ανάγκες ενός επιχειρηματικού σχεδίου, με έμφαση στο e-commerce. Οι συμμετέχοντες, μέσα από το πρόγραμμα και με βάση ένα ειδικά διαμορφωμένο flowchart, αποκτούν μία μεθοδολογία σκέψης που βοηθά στην ανάλυση της ιδέας, της αγοράς, του ανταγωνισμού και των κρίσιμων συστατικών επιτυχίας, με στόχο τη διαμόρφωση της στρατηγικής αλλά και του ανταγωνιστικού τους πλεονεκτήματος. Επιπλέον, στο workshop αναλύονται οι μέθοδοι προώθησης, με έμφαση στα digital strategy, social media και web analytics. Και βέβαια, μία ενότητα αφιερώνεται στο κρίσιμο θέμα του πώς μία startup επιχείρηση μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις από venture capital. Το πρόγραμμα δίνει τα απαραίτητα εργαλεία αλλά και πραγματικά παραδείγματα, έτσι ώστε να προστίθεται αξία κάθε λεπτό.

Δείτε περισσότερα για το "Jump Start your idea in e-Commerce" εδώ