Ευκαιρίες σε καιρούς ύφεσης για μικρούς επιχειρηματίες.

preloader

Σε μια περίοδο συνεχιζόμενων ετών ύφεσης, υπάρχουν ακόμα σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες, που μπορούν να δώσουν ώθηση σε υφιστάμενες επιχειρήσεις ή να αποτελέσουν ένα ισχυρό εφαλτήριο για νέες προσπάθειες, αρκεί οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να ερμηνεύσουν τις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί  τα τελευταία χρόνια και να στρέψουν τις προσπάθειες τους προς τις σωστές κατευθύνσεις. Όπως φαίνεται λοιπόν από τη θετική κατάληξη πρόσφατων επιχειρηματικών εγχειρημάτων, ευκαιρίες για μικρούς επιχειρηματίες μπορούν να αναζητηθούν στους ακόλουθους τομείς:

  • Παροχή υπηρεσιών επισκευών: Οι καταναλωτές –εξ ανάγκης μάλλον- ανακαλύπτουν πλέον τη χρησιμότητα των μεταχειρισμένων, είτε αυτά είναι ρούχα, είτε υποδήματα είτε άλλου είδους συσκευές. Οπότε εργασίες όπως μεταποίηση ενδυμάτων, επιδιόρθωση υποδημάτων, επισκευές ηλεκτρονικών (ειδικά των ακριβών smart phones) και ηλεκτρικών συσκευών εμφανίζουν αυξανόμενη ζήτηση και αποτελούν μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση για όσους αναζητούν ένα πεδίο επιχειρηματικής δράσης.

  • Υπηρεσίες φθηνής και γρήγορης εστίασης: Σε μια φαινομενικά κορεσμένη αγορά το μυστικό για την επιτυχία βασίζεται σε κάποιες συγκεκριμένες παραμέτρους όπως πρωτοτυπία του εγχειρήματος, ποιότητα υπηρεσιών, έξυπνη επιλογή του σημείου και σωστή προώθηση. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα προϊόντα αρτοσκευασμάτων. Καθώς το ψωμί αποτελεί μια ανελαστική ζήτηση για τους περισσότερους καταναλωτές, πολλοί μικροί επιχειρηματίες στρέφονται προς αυτήν την κατεύθυνση, εμπλουτίζοντας όμως τα προϊόντα που προσέφεραν τα παλιά αρτοποιεία με νέα, προσανατολισμένα στις απαιτήσεις της εποχής.

  • Ενεργειακός κλάδος: Καθώς το κόστος της ενέργειας αυξάνεται και τα εισοδήματα μειώνονται, όλοι προσπαθούν να μειώσουν με κάθε τρόπο το κόστος των ενεργειακών καταναλώσεων τους. Λογικό είναι λοιπόν τα επαγγέλματα τα οποία ανταποκρίνονται σε αυτήν την απαίτηση να έχουν θετικές προοπτικές, είτε πρόκειται για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών (μηχανικοί, ενεργειακοί επιθεωρητές, σύμβουλοι), είτε για την πώληση σχετικού εξοπλισμού και υλικών. Από τα καταστήματα πώλησης καυσόξυλων και pellets μέχρι τα εξειδικευμένα καταστήματα πώλησης ενεργειακού εξοπλισμού (συστημάτων θέρμανσης, ενεργειακών κουφωμάτων, ηλιακών θερμοσιφώνων και άλλων συστημάτων παραγωγής θερμότητας υψηλότερης ενεργειακής απόδοσης)  έρχονται ενθαρρυντικά μηνύματα όσον αφορά τον κύκλο εργασιών τους. Ειδικότερα, αν λάβουμε υπόψη και το ενδιαφέρον των καταναλωτών να κάνουν χρήση των διάφορων επιδοτούμενων προγραμμάτων που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (π.χ. Εξοικονόμηση κατ΄οίκον ).

  • Δραστηριότητες και χόμπι: Η ποδηλασία, το τρέξιμο, η πεζοπορία σε ορειβατικές διαδρομές  και άλλες συναφείς ασχολίες είναι δραστηριότητες που ελκύουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο ανθρώπων. Μια ευκαιρία -ειδικά για όσους έχουν κάποιο από τα παραπάνω ενδιαφέροντα- είναι να προσπαθήσουν να μετασχηματίσουν την εμπειρία και τη γνώση πάνω στο χόμπι τους σε επάγγελμα.

Ευκαιρίες λοιπόν υπάρχουν, και όχι μόνο στους τομείς που ενδεικτικά αναφέρουμε εδώ. Επιπλέον, υπάρχουν και σημαντικά ενισχυτικά προγράμματα (προγράμματα ΕΣΠΑ, ενισχύσεις ΟΑΕΔ για πρόσληψη ανέργων) αρκεί φυσικά να τα αναζητήσουμε και να τα αξιοποιήσουμε σωστά. Με την κατάλληλη βοήθεια μπορεί να προχωρήσει κάποιος σε ένα νέο επιχειρηματικό εγχείρημα, ελαχιστοποιώντας το οικονομικό ρίσκο που θα έπαιρνε υπό άλλες συνθήκες και αυξάνοντας τις προϋποθέσεις για επιτυχή κατάληξη της προσπάθειας.