Social Media Analytics: απαραίτητα εργαλεία για κάθε επιχείρηση

preloader

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της χρήσης των social media για την επικοινωνία των εταιρειών είναι το ότι μπορούν να μετρήσουν την αποτελεσματικότητα της καμπάνιας τους. Ο όρος Social Media Analytics αναφέρεται στη διαδικασία μέτρησης, ανάλυσης και ερμηνείας των διαδράσεων και των συσχετισμών μεταξύ ανθρώπων, θεμάτων και ιδεών. Μια επιχείρηση μπορεί να εξάγει πολύτιμα συμπεράσματα για τα δημογραφικά στοιχεία των πελατών (ή δυνητικών πελατών) της, τις προτιμήσεις τους, τις αντιδράσεις τους αναφορικά με προϊόντα και υπηρεσίες και πολλά άλλα. Με προσεκτική ανάλυση, μια εταιρεία μπορεί επίσης να αναγνωρίσει τάσεις της αγοράς και με βάση αυτές να προσαρμόσει καλύτερα την στρατηγική της.

Έρευνα της εταιρείας Demand Metric έδειξε ότι τον Ιανουάριο του 2014, σχεδόν τα 2/3 των επιχειρήσεων των ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν εργαλεία social media analytics. Οι περισσότερες εταιρείες αξιοποιούσαν τα προσφερόμενα εργαλεία για να μετρήσουν κυρίως την αποτελεσματικότητα των διαφημιστικών τους ενεργειών, ενώ άλλοι λόγοι ήταν η ανάλυση του brand, ο εντοπισμός ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, η εξυπηρέτηση πελατών, η διερεύνηση πρόθεσης αγοράς, κ.ά.

Για τη χρήση των εργαλείων ανάλυσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης απαιτούνται κάποια έξοδα. Ειδικευμένα εργαλεία παρέχονται δωρεάν, αλλά υπάρχουν και αρκετά που κοστίζουν, ειδικά αυτά που απευθύνονται σε μεγάλες επιχειρήσεις. Κόστος μπορεί επίσης να προκύψει αν χρειαστεί κάποιο στέλεχος της επιχείρησης να εκπαιδευτεί στη χρήση τους ή αν ανατεθεί το συγκεκριμένο έργο σε εταιρεία ειδικευμένη σε digital marketing.

Χρήσιμα εργαλεία Social Media Analytics

Μερικά από τα καλύτερα εργαλεία ανάλυσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προσφέρονται δωρεάν ή σε αρκετά χαμηλές τιμές. Επιλέξτε αυτά που θα σας βοηθήσουν να εξάγετε συμπεράσματα στους τομείς που σας ενδιαφέρουν περισσότερο.

Google Analytics: Είναι ένα δωρεάν εργαλείο που παρέχει η Google σε όσους θέλουν να αναλύσουν διάφορα στοιχεία για την κίνηση στο website τους. Εδώ και δύο χρόνια, η Google έχει προσθέσει στο εργαλείο της και τη δυνατότητα παρακολούθησης στοιχείων που σχετίζονται με τα κοινωνικά δίκτυα, όπως το ποσοστό των επισκεπτών του site σας που προέρχονται από αυτά ή πόσο συζητούν οι χρήστες των social media κάτι σχετικό με την επιχείρησή σας.

Hootsuite: Το Hootsuite είναι περισσότερο γνωστό ως ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διαχείριση πολλαπλών λογαριασμών social media, αλλά οι λειτουργίες analytics που προσφέρει είναι εξίσου χρήσιμες.

Cyfe: άλλη μια online πλατφόρμα με analytics tools που προσφέρεται σε βασική δωρεάν έκδοση και με μηνιαία συνδρομή, όπου μπορείτε να συγκεντρώσετε και να παρακολουθείτε μια πληθώρα στοιχείων για τα social media και τις πωλήσεις σας.

Social Mention: Το όνομά του τα λέει σχεδόν όλα. Ανακαλύψτε ποιοι μιλούν για την εταιρεία σας, τι λένε για το προϊόν σας, αλλά και ποιες είναι οι αντιδράσεις στην ευρύτερη αγορά όπου κινείστε, μέσω ανάλυσης εκατοντάδων κοινωνικών δικτύων που αναλύει η υπηρεσία. Ένα πολύ απλό, αλλά αρκετά χρήσιμο εργαλείο.

SumAll: Αυτή η υπηρεσία προσφέρει επιπλέον το πλεονέκτημα ότι υποστηρίζει και αρκετές υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών, κι έτσι είναι πολύ χρήσιμο σε όσους δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Έτσι, συνδυάζει υπό μία στέγη πολλά χρήσιμα στοιχεία analytics.

Social Report: Μια ακόμη λύση η οποία συνεργάζεται με πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου επιπλέον μιας πληθώρας άλλων sites και υπηρεσιών. Μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να δημιουργεί καθημερινές αναφορές, ενώ δεν κοστίζει ακριβά.

Τα περισσότερα από τα διαθέσιμα εργαλεία διαθέτουν δοκιμαστικές εκδόσεις τις οποίες μπορεί η επιχείρησή σας να χρησιμοποιήσει δοκιμαστικά για ένα μικρό διάστημα, και έτσι μπορείτε να επιλέξετε πιο εύκολα ποιο σας ταιριάζει καλύτερα.