Ηλεκτρονικό επιχειρείν: ευκαιρίες και κίνδυνοι

preloader

Ο αριθμός των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο αυξάνεται διαρκώς και μαζί αυξάνεται και ο αριθμός εκείνων που πραγματοποιούν τις αγορές τους ηλεκτρονικά. Μια επιχείρηση που θέλει να αναπτύξει τις δραστηριότητές της σε ευρύτερο κοινό και να αποκτήσει νέους πελάτες, είναι απαραίτητο να δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Ένα e-shop μπορεί να ανοίξει νέες επαγγελματικές ευκαιρίες και να δώσει ανάσα ζωής για τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης. Από την άλλη πλευρά όμως, μια σειρά κινδύνων ελλοχεύουν για μικρές επιχειρήσεις, οι οποίοι αν δεν υπολογιστούν σωστά, μπορούν να έχουν σοβαρότατες συνέπειες.

Οι ευκαιρίες

Η δημιουργία ενός e-shop δεν είναι μια απλή μεταφορά του καταλόγου προϊόντων μιας επιχείρησης σε ηλεκτρονική μορφή. Το Internet προσφέρει διαφορετικές ευκολίες και καταργεί πολλούς από τους περιορισμούς που υπάρχουν συνήθως στη δημιουργία ενός φυσικού καταστήματος. Για την ακρίβεια, δεν απαιτείται καθόλου η ύπαρξη ενός φυσικού καταστήματος, ενώ και η αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων αποθεμάτων μπορεί να αποφευχθεί, αν υπάρχει επαρκής υποδομή logistics.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι ασφαλώς η δραστηριοποίηση της επιχείρησής σας σε ευρύτερη γεωγραφική περιοχή από αυτήν που εξυπηρετεί ένα φυσικό κατάστημα. Αντίστοιχα, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα θα προσελκύσει πελάτες που μπορεί να μη γνώριζαν την ύπαρξή του brand σας, αν αυτό εμφανίζεται σε σχετικές αναζητήσεις ή αν προβάλλεται.

Μια από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες που προσφέρει είναι η κατανόηση των καταναλωτικών συμπεριφορών. Μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικές προσεγγίσεις δομής και λειτουργίας και να δείτε τι ανταπόκριση έχουν στο κοινό σας. Αναλύοντας την κίνηση στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα (π.χ. με εργαλεία όπως τα GoogleAnalytics), μπορείτε να δείτε τι δεν πάει τόσο καλά και να το διορθώσετε άμεσα.

Τέλος, πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι μπορείτε να δημιουργήσετε ένα κατάστημα με το ελάχιστο δυνατό ανθρώπινο δυναμικό – και άρα με μικρότερο κεφάλαιο.

Οι κίνδυνοι

Ένα ηλεκτρονικό κατάστημα θα πρέπει να λειτουργεί σωστά πριν είναι έτοιμο να ανοίξει τις «πύλες» του στο κοινό. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να εμφανίζονται λάθη, ειδικά σε ό,τι αφορά τις πληρωμές και την ασφάλεια των συναλλαγών. Θα πρέπει να παρέχεται ένα σωστό πλαίσιο συναλλαγών με το κοινό, ώστε τα στοιχεία τους να μη διαρρεύσουν σε τρίτους.

Όμως, όσο ασφαλές κι αν είναι το σύστημα συναλλαγών, όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να λαμβάνουν υπ’οψη τους ότι και οι ίδιοι μπορεί να πέσουν θύματα απάτης. Για παράδειγμα, ένα μεγάλο ποσοστό συναλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο γίνεται με στοιχεία πιστωτικών καρτών που έχουν υποκλαπεί. Μια άλλη ζημία που θα πρέπει να υπολογιστεί είναι αυτή των ψευδών δηλώσεων, καθώς κάποιοι καταναλωτές ενδεχομένως να παραπονεθούν ότι δεν έλαβαν ποτέ την παραγγελία τους (ειδικά αν η αποστολή έγινε με απλό ταχυδρομείο ή χωρίς δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας του πακέτου). Τέλος, κάποιες παραδόσεις όντως δεν θα φτάσουν ποτέ στον προορισμό τους, οπότε πάλι θα πρέπει να αποζημιωθεί ο πελάτης.

Δυσαρεστημένοι πελάτες υπάρχουν και στο ηλεκτρονικό επιχειρείν. Ο καταναλωτής πραγματοποιεί τις αγορές του με βάση αυτά που διαβάζει στις περιγραφές και βλέπει στις εικόνες. Αν οι επιστροφές προϊόντων είναι αρκετές, μην βιαστείτε να κατηγορήσετε τους πελάτες σας. Πρώτα βεβαιωθείτε ότι όλες οι περιγραφές που χρησιμοποιείτε είναι ακριβείςκαι όχι παραπλανητικές. Θεσπίστε σαφή και δίκαιη πολιτική επιστροφών και φροντίστε να αναγράφεται σε εμφανές σημείο στο site σας.

Έπειτα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως πάντα θα υπάρχουν και οι επιτήδιοι χάκερς, οι οποίοι εποφθαλμιούν τα στοιχεία των χρηστών σας. Τυχόν απώλειά τους θα ζημίωνε ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της επιχείρησής σας. Ένα καλά ενημερωμένο σύστημα ασφαλείας και ένας ειδικός επί του θέματος μπορούν να θωρακίσουν το e-shop σας από επιθέσεις που σκοπό έχουν να εγκαταστήσουν malware στους υπολογιστές των επισκεπτών σας. Επομένως, προστατεύοντας τους πελάτες σας προστατεύετε και το ηλεκτρονικό σας κατάστημα.

Συνοπτικά, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα  θα πρέπει να  πληροί τα εξής τρία βασικά κριτήρια: να παρέχει κρυπτογράφηση των στοιχείων των πελατών του, να προσφέρει ένα ασφαλές σύστημα ηλεκτρονικών αγορών και να φέρει τα απαραίτητα πιστοποιητικά (SSL).Υπάρχουν πολλές αξιόπιστες και προσιτές λύσεις στην αγορά που αντιμετωπίζουν αυτά τα θέματα ικανοποιητικά και σχετικά οικονομικά. 

Η e-Academy που δημιούργησε το Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη, παρέχει μέσα από το ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα e-Commerce Practitioner την απαραίτητη τεχνογνωσία για επιτυχημένο ηλεκτρονικό επιχειρείν.