Φτιάξτε μια επιτυχημένη διαφημιστική καμπάνια με το Google AdWords

preloader

Ένας τρόπος προβολής στο ίντερνετ που κοστίζει ελάχιστα και μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα είναι το Google AdWords, ένα αποτελεσματικό εργαλείο marketing που η Google διαθέτει σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, αλλά είναι εξαιρετικά αποδοτικό για τις μικρές.

Τα πλεονεκτήματα του Google AdWords είναι πολλά. Αποτελούν μια ευκαιρία προβολής στην νούμερο 1 μηχανή αναζήτησης στον κόσμο, δεν απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις για να δημιουργήσει κανείς μια καμπάνια με αυτό το εργαλείο, ενώ επίσης μπορείτε οι ίδιοι να καθορίσετε το συνολικό κόστος της ενέργειας. Τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα κι έτσι η επιχείρηση μπορεί να τα αναλύσει και να προσαρμόσει τις επόμενες καμπάνιες της καλύτερα.

Μια καμπάνια Google AdWords δεν αντικαθιστά κάποια άλλη ενέργεια προβολής, αλλά τη συμπληρώνει. Μην ασχοληθείτε με αυτό το εργαλείο αν δεν έχετε ήδη φροντίσει να δημιουργήσετε την παρουσία της εταιρείας σας στο Internet, με ένα λειτουργικό website και σελίδες στα socialmedia, καθώς η διαφήμισή σας θα πρέπει να παραπέμπει σε αυτά.

Πώς λειτουργούν τα AdWords;

Ο βασικός τρόπος λειτουργίας του AdWords έχει ως εξής: γράφετε ένα σύντομο κείμενο για την εταιρεία σας ή το προϊόν που θέλετε να προωθήσετε, επιλέγετε στρατηγικές λέξεις-κλειδιά (keywords) που να το χαρακτηρίζουν, επιλέγετε το κοινό στο οποίο θέλετε να εμφανίζεται η καταχώρησή σας και ορίζετε ένα χρηματικό ποσό για τη συνολική ενέργεια. Η καταχώρησή σας (textad) εμφανίζεται όταν κάποιος χρήστης της Google πραγματοποιεί μια αναζήτηση στην οποία περιλαμβάνεται κάποιο από τα keywords που επιλέξατε. Αν αυτός ο χρήστης κάνει κλικ στον σύνδεσμο της καταχώρησής σας, τότε από το αρχικό σας κεφάλαιο αφαιρείται ένα μικρό ποσό. Η διαφήμισή σας θα σταματήσει να προβάλλεται σε σχετικές αναζητήσεις όταν εξαντληθεί το χρηματικό ποσό που είχατε ορίσει. Το μοντέλο αυτό ονομάζεται costperclick(κόστος ανά κλικ) και διασφαλίζει ότι το budget σας θα επενδυθεί μόνο προς χρήστες που πραγματικά αναζητούν κάτι σχετικό με το προϊόν σας.

Η δομή μιας καμπάνιας

Μια καμπάνια μπορεί να αποτελείται από υπο-καμπάνιες. Αυτές ονομάζονται Adgroups (Ομάδες διαφημίσεων) και σας βοηθούν να στοχεύσετε την προβολή σας σε πιο εξειδικευμένες αναζητήσεις. Έτσι, αν για παράδειγμα είστε παραγωγός οπωροκηπευτικών, θα μπορέσετε να δημιουργήσετε ξεχωριστές υπο-καμπάνιες για τις ντομάτες και ξεχωριστές για τα μαρούλια.

Κατά τη διαδικασία δημιουργίας της καμπάνιας θα κληθείτε να κάνετε κάποιες ρυθμίσεις, όπως, για παράδειγμα, αν η διαφήμισή σας θα προβάλλεται μόνο στη μηχανή αναζήτησης της Google ή και στο δίκτυο συνεργατών της (GoogleDisplayNetwork – μην το επιλέξετε αν το budget σας είναι μικρό), αν θα προβάλλεται και σε φορητές συσκευές ή μόνο σε αυτές, σε ποια γεωγραφική περιοχή θα προβάλλεται περισσότερο (π.χ. μόνο στην Ελλάδα ή μόνο στην Αθήνα) κ.λπ.

Συμβουλές επιτυχίας

Το σημαντικότερο στοιχείο για μια επιτυχημένη καμπάνια GoogleAdWords είναι η επιλογή των κατάλληλων keywords. Αποφύγετε τους πολύ γενικούς όρους, καθώς κοστίζουν πιο ακριβά και δεν θα σας φέρουν απαραίτητα περισσότερους πελάτες. Ως keywords μπορούν να τεθούν οι προϊόντικές κατηγορίες που εμπορεύεστε, το όνομα της εταιρείας σας, ακόμη και ονόματα ανταγωνιστικών εταιρειών. Υπάρχει διαφορετική χρέωση για κάθε keyword, αναλόγως και με τη ζήτηση που έχουν. Το εργαλείο KeywordPlanner (Εργαλείο σχεδιασμού λέξεων-κλειδιών) της Google μπορεί να σας βοηθήσει να υπολογίσετε το κόστος τους, αν και δεν λειτουργεί πάντα σωστά με ελληνικές λέξεις. Να θυμάστε επίσης ότι οι τονιζόμενες λέξεις λογίζονται ως διαφορετικά keywords από τις μη τονιζόμενες, οπότε καλό θα ήταν να δοκιμάσετε διαφορετικές γραφές της ίδια λέξης, ακόμη και με λανθασμένη ορθογραφία ή greeklish.

Το κυρίως διαφημιστικό κείμενο δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 35 χαρακτήρες ανά γραμμή. Να είστε περιεκτικοί και να προσέχετε τα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη. Η πρώτη γραμμή είναι καλό να τονίζει το στοιχείο που σας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό. Η δεύτερη γραμμή κειμένου θα μπορούσε να τονίζει κάποια προωθητική ενέργεια που έχετε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ενώ είναι επίσης καλό η γλώσσα που χρησιμοποιείτε να είναι προτρεπτική (π.χ. "Παραγγείλτε online με έκπτωση 20%"). Κατευθύνετε τους επισκέπτες σας όχι στην αρχική σας σελίδα, αλλά στη σελίδα που αναφέρεται στο διαφημιζόμενο προϊόν.

Εκμεταλλευτείτε τα Adextensions(Επεκτάσεις διαφημίσεων) για να παρέχετε στους ενδιαφερόμενους περισσότερες χρηστικές πληροφορίες και παράλληλα για να μεγιστοποιήσετε την επιφάνεια που θα καταλαμβάνει η καταχώρησή σας στη σελίδα, κάνοντάς την να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες. Τέτοια extensions είναι για παράδειγμα ένας χάρτης με τη διεύθυνση της επιχείρησής σας και ένα πλήκτρο με το τηλέφωνό της, ώστε κάποιος να σας καλέσει άμεσα χωρίς καν να ανοίξει τη σελίδα σας πρώτα.

Μετρήστε τα αποτελέσματα

Η μέτρηση της αποτελεσματικότητας είναι μια διαδικασία εξίσου σημαντική με αυτήν της δημιουργίας της καμπάνιας. Δείτε ποιες υπο-καμπάνιες τα πήγαν καλύτερα και ποιες δεν προσέλκυσαν τόσο ενδιαφέρον. Όταν συνδέεστε στον λογαριασμό σας θα βλέπετε χρήσιμα στατιστικά για τους χρήστες που έκαναν κλικ στη διαφήμισή σας, ενώ σε συνδυασμό με το GoogleAnalytics θα είστε σε θέση να τα συγκρίνετε με την κίνηση στο website σας, κατανοώντας ποια προϊόντα σας προσέλκυσαν περισσότερο το ενδιαφέρον των πελατών. Υπάρχει και σχετικό desktop πρόγραμμα για το AdWords.

Τα παραπάνω tips είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε μόνοι σας μια καμπάνια διαφήμισης στην Google. Ωστόσο, καλό είναι να ζητήσετε τη συμβολή επαγγελματιών του Google Marketing αν το budget σας το επιτρέπει, καθώς πιο εύστοχες ρυθμίσεις μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην επιτυχία της καμπάνιας σας.