E-commerce & logistics

preloader

Ο κλάδος των logistics μέχρι σήμερα ήταν συνδεδεμένος κυρίως με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις για τις οποίες είχε μεγάλη σημασία η αλυσίδα διακίνησης του προϊόντος από το αρχικό στάδιο (πρώτες ύλες) μέχρι το τελικό (παράδοση στον πελάτη). Όμως η διάδοση του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διακινούνται τα εμπορεύματα ακόμα και από τις μικρότερες επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο του λιανεμπορίου. Μέχρι σήμερα, στα συμβατικά καταστήματα ο πελάτης ήταν εκείνος που ερχόταν στο σημείο πώλησης και προμηθευόταν επιτόπου το προϊόν που τον ενδιέφερε. Με την διάδοση του e-commerce τα δεδομένα αλλάζουν καθώς πλέον η ευθύνη για την παράδοση του προϊόντος μεταφέρεται στην επιχείρηση.

Την ανάγκη αυτή έχουν αντιληφθεί οι οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των logistics, με αποτέλεσμα να έχουν προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν και τις μικρότερες επιχειρήσεις. Νέες επενδύσεις γίνονται στην δημιουργία μεγάλων κεντρικών αποθηκευτικών χώρων αλλά και μικρότερων σταθμών διαλογής και παράδοσης προϊόντων στον τελικό πελάτη. Επίσης, οι εταιρείες διακίνησης εμπορευμάτων προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τους χρόνους παράδοσης των προϊόντων και να καλύψουν όλο και περισσότερες περιοχές.

Η επιλογή του σωστού συνεργάτη logistics είναι βασική παράμετρος για την επιτυχία ενός online καταστήματος. Καθυστερημένες και λανθασμένες παραδόσεις, υψηλά κόστη διακίνησης και έλλειψη ευελιξίας, είναι προβλήματα που μπορούν να εκτροχιάσουν οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας ηλεκτρονικού καταστήματος.

Στα ακόλουθα, λοιπόν, σημεία χρειάζεται να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή ενός logistic partner:

  • Γρήγορη παράδοση προϊόντων: Η εταιρεία logistics θα πρέπει να διασφαλίζει σταθερά γρήγορους χρόνους παράδοσης και να μην παρατηρούνται διακυμάνσεις, γεγονός που μπορεί να πλήξει την αξοπιστία του καταστήματος. Γενικότερα, οι χρόνοι παράδοσης μειώνονται όλο και πιο πολύ. Αναμένεται ότι τα επόμενα χρόνια οι παραδόσεις θα μπορούν να ολοκληρώνονται εντός 24ωρων.
  • Ακρίβεια στην παράδοση: Η χρήση ενός πληροφοριακού συστήματος επιτρέπει την παράδοση του σωστού προϊόντος (μέγεθος, χρώμα, τύπος) στον σωστό πελάτη.
  • Ευελιξία: Η κίνηση κάποιων ηλεκτρονικών καταστημάτων είναι εποχική. Ένα e-shop με χριστουγεννιάτικα είδη θα έχει προφανώς πολύ μεγαλύτερη κίνηση την περίοδο των Χριστουγέννων και ο logistics partner θα πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται σε αυτήν την ζήτηση.
  • Αποθήκευση: Οι χώροι αποθήκευσης θα πρέπει να καλύπτουν τις απαιτήσεις για τα προϊόντα που διακινούνται. Επιπλέον θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα της συνεχούς ηλεκτρονικής παρακολούθησης για τις ποσότητες αλλά και τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων.
  • Reverse Logistics : Να παρέχεται η δυνατότητα διαχείρισης των επιστροφών από τους πελάτες. Μια παράμετρος ιδιαίτερα σημαντική στο ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς ο αριθμός των επιστροφών είναι μεγαλύτερος σε σχέση με το συμβατικό εμπόριο, αφού οι πελάτες δεν έχουν τη δυνατότητα δοκιμής του προϊόντος.

Σύμφωνα με την μελέτη “Global E-Tailing 2025” που διεξήχθη από έναν από τους μεγαλύτερους πάροχους logistics σε παγκόσμιο επίπεδο, την Deutsche Post DHL, οι ηλεκτρονικές λιανικές πωλήσεις θα αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία από ό,τι μέχρι πρότινος αναμένονταν στα επόμενα δέκα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι ανοίγεται ένα μεγάλο επιχειρηματικό πεδίο, αρκεί φυσικά οι εμπλεκόμενοι (δηλαδή τα e-shops αλλά και οι πάροχοι υπηρεσιών logistics) να φροντίσουν να αναγνώσουν κατάλληλα τα μηνύματα και να εναρμονιστούν με τις νέες απαιτήσεις.