Ανοίγοντας ηλεκτρονικό κατάστημα: 7 σημεία που πρέπει να προσέξετε

preloader

Η ανάπτυξη του e-commerce τα τελευταία χρόνια το καθιστούν τουλάχιστο ισότιμο με τον συμβατικό τρόπο πώλησης μέσω φυσικών καταστημάτων, έχοντας μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις να επιδείξει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι αυτών.

Έχουμε αναφερθεί στα επιμέρους στάδια ανάπτυξης ενός ηλεκτρονικού καταστήματος, τα οποία φυσικά μπορεί να διαφοροποιηθούν ανάλογα και με τις απαιτήσεις της κάθε επιχείρησης.  

Όμως δεν είναι δεσμευτικό ότι τα  e-shops είναι ιδανικά για κάθε είδους επιχείρηση. Αν το κοινό στο οποίο απευθύνεται είναι σχετικά μεγαλύτερης ηλικίας ή δεν είναι εξοικειωμένο με τις ηλεκτρονικές πληρωμές ή αν τα προϊόντα της απευθύνονται σε μια τοπική αγορά μικρής εμβέλειας, τότε ένα ή περισσότερα φυσικά καταστήματα μπορεί να αρκούν. Αντίθετα, αν δραστηριοποιείται σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, σε είδη που ενδιαφέρουν νεότερους ηλικιακά ή σε τοπικά προϊόντα που απευθύνονται όμως σε ευρύτερες αγορές, τότε είναι προφανές ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την δημιουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος συμπληρωματικού των φυσικών ή αυθύπαρκτου.

Ένας χρήσιμος οδηγός για το τι πρέπει να προσέξει ο ιδιοκτήτης ενός ηλεκτρονικού καταστήματος είναι οι ακόλουθοι εφτά ενδοιασμοί, που έχουν συχνά όσοι επιθυμούν να προβούν σε ηλεκτρονικές αγορές. Αν καταφέρει να δώσει μια ικανοποιητική απάντηση σε αυτούς, τότε προφανώς έχει δημιουργήσει τις βάσεις, ώστε το εγχείρημα του να στεφθεί με εμπορική επιτυχία:

  • «Τα ηλεκτρονικά καταστήματα δεν είναι πραγματικά καταστήματα”. H αγορά προϊόντων από ένα e-shop το οποίο δεν έχει μια φυσική διεύθυνση δημιουργεί μια ανασφάλεια.  Μόνο η αξιοπιστία, η καλή φήμη και ο ασφαλής τρόπος διαχείρισης παραγγελιών και πληρωμών, μπορεί να αντιστρέψει αυτό το αίσθημα.
  • «Δεν γνωρίζω πως μοιάζει στην πραγματικότητα το προϊόν». Οι αγοραστές χρησιμοποιούν όλες τις αισθήσεις τους όταν αγοράζουν ένα προϊόν από ένα φυσικό κατάστημα. Αυτό δεν είναι δυνατόν στα ηλεκτρονικά καταστήματα αλλά καθώς οι καταναλωτές «εκπαιδεύονται» στην ηλεκτρονική κατανάλωση, συνηθίζουν να ανταλλάσσουν τη φυσική επαφή με τα προϊόντα με την εξ’ αποστάσεως ευκολία. Παρ΄όλα αυτά οι τεχνικές απεικόνισης του προϊόντος, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί και εξελίσσονται συνεχώς, πρέπει να μπορούν να δίνουν στον καταναλωτή μία όσο γίνεται πιο καλή εμπειρία.
  • «Χρειάζομαι βοήθεια». Η έλλειψη της προσωπικής επαφής με τον πωλητή και η βοήθεια που αυτός μπορεί να προσφέρει είναι ένα θέμα. Τα πετυχημένα e –shops, ωστόσο, έχουν πολλαπλά κανάλια βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων και τρόπων άμεσης επικοινωνίας με τους πελάτες.
  • «Τα προσωπικά μου στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν». Πολλοί καταναλωτές διστάζουν να εισαγάγουν τα απαραίτητα προσωπικά τους στοιχεία, διότι φοβούνται ότι θα γίνουν στο μέλλον θύματα μαζικής διαφήμισης (spam). Θα  πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στην διαχείριση των προσωπικών στοιχείων και να υπάρχει η δυνατότητα διαγραφής από τυχόν mailing lists ή άλλες βάσεις δεδομένων.
  • «Πως θα εντοπίσω την παραγγελία μου;»  Οι περισσότερες υπηρεσίες fulfillment προσφέρουν τέτοιας μορφής εργαλεία. Είναι απαραίτητα κυρίως σε e-shops που αναλαμβάνουν διεθνείς παραγγελίες, ειδικά στον τομέα του B2B.
  • «Αν δεν είμαι ικανοποιημένος πως θα επιστρέψω ή θα αλλάξω το προϊόν που έχω παραλάβει;” Μια λογική πολιτική επιστροφής και μια σειρά από διαδικασίες για το χειρισμό παραπόνων και customer service είναι απαραίτητη.
  • «Θα κλαπεί η πιστωτική μου κάρτα». Πάντα υπάρχει ο φόβος για υφαρπαγή και παράνομη χρήση κάποιας πιστωτικής κάρτας. Η χρήση μια ασφαλούς και γνωστής υπηρεσίας ηλεκτρονικών πληρωμών αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε αυτήν την δυσπιστία. Πλέον η σχετική τεχνολογία είναι αρκετά εξελιγμένη και οι αξιόπιστες λύσεις είναι πολλές.

Περισσότερα σημεία-κλειδιά για ένα επιτυχημένο e-shop αναλύονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα e-Commerce Practitioner (link), το οποίο διεξάγει το Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη, με εισηγητές κορυφαίους στον κλάδο επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.