Affiliate Marketing: Η δύναμη της συνεργασίας

preloader

Μια μορφή marketing που ευνοεί -και επωφελείται από- τις καλές συνεργασίες, είναι το affiliate marketing (μάρκετινγκ συνεργατών). Ένα δίκτυο συνεργατών μπορεί να προωθήσει τα προϊόντα ή υπηρεσίες της επιχείρησής σας, με αντάλλαγμα ένα ποσό ως προμήθεια για κάθε επιτυχημένη ενέργεια που ορίζετε – από εγγραφή μέλους έως και πώληση. Πρόκειται για μια εξαιρετικά επιτυχημένη μέθοδο του Performance Marketing, η οποία είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των ηλεκτρονικών επιχειρήσεων.

Αν δεν έχετε ακούσει ποτέ μέχρι τώρα τον συγκεκριμένο όρο, είναι γιατί βρίσκει εφαρμογή μόνο στο Διαδίκτυο. Προέρχεται από μια ιδέα ενός ανθοπώλη, ο οποίος θέλοντας να προωθήσει το ηλεκτρονικό του κατάστημα, σκέφτηκε αυτήν τη μέθοδο το 1989. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας κατάφερε να σημειώσει εξαιρετική επιτυχία και το 1996 η εταιρεία Amazon αποφάσισε να υιοθετήσει το μοντέλο του, το οποίο εξακολουθεί να εφαρμόζει μέχρι και σήμερα με πολύ καλά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει ένα blog με αξιόλογη επισκεψιμότητα και γράφει για λογοτεχνία, μπορεί να τοποθετήσει links για την αγορά κάθε βιβλίου που αναφέρει, τα οποία θα οδηγούν στο Amazon. Για κάθε επισκέπτη ο οποίος θα κάνει κλικ στον σύνδεσμο και θα αγοράσει το βιβλίο, ο ιδιοκτήτης του blog θα πληρωθεί από την Amazon με κάποιο ποσοστό επί της αξίας του προϊόντος.

Η δομή και ο τρόπος λειτουργίας ενός δικτύου συνεργατών

Το affiliate marketing συνίσταται συνήθως από τέσσερα μέρη: τον έμπορο, το δίκτυο (που προσφέρει δυνατότητες σύνδεσης των εμπόρων με τους συνεργάτες), τον συνεργάτη (που ονομάζεται και εκδότης επειδή προβάλλει το περιεχόμενό σας) και τον πελάτη.

Ανάλογα με τη συμφωνία που πραγματοποιείται ανάμεσα στους συνεργάτες, ο διαφημιζόμενος μπορεί να καταβάλει προμήθεια είτε για κάθε κλικ (costperclick) προς τη σελίδα του, είτε για κάποια προσυμφωνημένη ενέργεια (costperaction) είτε φυσικά για κάθε πώληση (costpersale). Άλλες μορφές αυτής της συνεργασίας μπορεί να είναι η καταβολή ενός μέρους των κερδών (revenuesharing), η αμοιβή ανά προβολή (costperview – για κάθε Χ προβολές της διαφήμισής σας που φιλοξενείται σε συνεργαζόμενο site, για παράδειγμα) κ.λπ.

Τι προβάλλεται στο δίκτυο συνεργατών

Σχεδόν οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέρος της διαφημιστικής καμπάνιας σε ένα δίκτυο συνεργατών. Συνήθως προτιμούνται οι διαφημίσεις με μορφή κειμένου ή banner σε ιστοσελίδες, αλλά μπορεί να είναι επίσης ένα άρθρο σε ένα blog, ένα email newsletter, μια δημοσίευση σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης κ.ο.κ. Σύνδεσμοι που εμφανίζονται πάνω σε video και άλλους τύπους αρχείων είναι επίσης ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Πολύ συχνά το affiliate marketing σχετίζεται και με άλλες πρακτικές που χρησιμοποιούνται στο Internet με σκοπό την προώθηση μιας επιχείρησης, όπως το PayPer Click, το Search Engine Optimization, το e-mail marketing και το content marketing.

Τα οφέλη και οι κίνδυνοι

Οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων μπορούν να αξιοποιήσουν τη δύναμη ήδη υπαρχόντων δικτύων (μέσω πρακτορείων) ή να δημιουργήσουν το δικό τους, αναπτύσσοντας στρατηγικές συμφωνίες που μπορούν να απογειώσουν την επισκεψιμότητα και τις πωλήσεις τους. Το affiliate marketing θεωρείται μέθοδος "επιδόσεων", καθώς έχει μηδενικό κόστος αν η αποτελεσματικότητα της ενέργειας προβολής είναι επίσης μηδενική, και μόνο όταν υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα απαιτεί πληρωμή.

Ωστόσο, η επιλογή των συνεργατών πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή. Κάποιοι συνεργάτες, προκειμένου να επωφεληθούν της προμήθειας, χρησιμοποιούν μεθόδους που μπορεί να είναι ενοχλητικές για τους χρήστες, όπως για παράδειγμα το spamming (ανεπιθύμητη αλληλογραφία). Αυτό με τη σειρά του μπορεί να δημιουργήσει αρνητική εικόνα για την επιχείρησή σας.

Αν βρίσκεστε από τη μεριά του συνεργάτη, επίσης θα πρέπει να είστε επιλεκτικοί σε ό,τι αφορά τους εμπόρους με τους οποίους θα συνεργαστείτε. Μια καλή συμβουλή είναι να προωθείτε μόνο προϊόντα ή υπηρεσίες που έχετε δοκιμάσει και θα προτείνατε σε άλλους (ιδιαίτερα αν η προώθηση γίνεται με κάποιο άρθρο), ούτως ώστε και το δικό σας siteνα μην δυσαρεστήσει τους τακτικούς επισκέπτες του.