3 βασικά tips για διαφήμιση μέσω ίντερνετ.

preloader

Με την εμφάνιση των social media αλλά και καινούριων τεχνολογιών στις μηχανές αναζήτησης, η χρήση του ίντερνετ από τις επιχειρήσεις ως διαφημιστικό εργαλείο απέκτησε νέες, λίγο διαφορετικές αλλά δυνητικά πανίσχυρες δυνατότητες. Έτσι, οι επιχειρήσεις που αποφασίζουν σήμερα να επενδύσουν ένα τμήμα του προϋπολογισμού τους σε διαφημιστικές εκστρατείες στο ίντερνετ, μπορούν να ακολουθήσουν τις παρακάτω επιλογές ή και συνδυασμό αυτών:

  • E-mail marketing: Πρόκειται ίσως για την παλιότερη μορφή διαφήμισης μέσω του ίντερνετ, που χρησιμοποιείται ακόμα ευρύτατα. Το e-mail marketing ένα μέσο που επιτρέπει την απευθείας και άμεση επικοινωνία μηνυμάτων στους καταναλωτές προϊόντων και υπηρεσιών, με τρόπο που μπορεί να είναι πολύ αποδοτικός, αν γίνεται σωστά. Μια καλή λίστα παραληπτών ενός newsletter, ας πούμε, μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί σε αυξημένες πωλήσεις, αν η λίστα είναι αξιόλογη και οργανικά αναπτυγμένη και αν η μετάδοση των μηνυμάτων γίνεται ορθολογικά και με σεβασμό στους κανόνες ορθής χρήσης. Βασική προϋπόθεση σε αυτή την μορφή διαφήμισης είναι η συνέπεια της επικοινωνίας που θα έχετε με το κοινό σας. 
TIP E-mail marketing: Το Newsletter πρέπει να είναι συχνό, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα και η ύλη του να είναι ουσιαστική και χρηστική για τον παραλήπτη. Σε αντίθετη  περίπτωση, το ποσοστό αναγνωσιμότητας θα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.  
  • Web marketing: Μια μεγάλη και πολυδιάστατη κατηγορία που περιλαμβάνει τη δημιουργία online περιεχομένου για την προβολή προϊόντων και υπηρεσιών στους αναγνώστες του web. Η απλούστερη μορφή του είναι η δημιουργία εταιρικών websites -που μπορεί να είναι παράλληλα και σε online καταστήματα- και η χρήση διαφημιστικού χώρου (display advertising ή content marketing) σε τρίτα websites, ανάλογα με τα κοινά στα οποία απευθύνεται κάθε brand.
Συμπληρωματικά εργαλεία αυτής της κατηγορίας αποτελούν το SEO marketing, που βοηθά τα brands να τοποθετούν την online παρουσία τους με το βέλτιστο τρόπο στα αποτελέσματα αναζητήσεων συναφών με το αντικείμενό τους στο Google, καθώς και υπηρεσίες όπως τα Google AdWords, που επιτρέπουν σε εταιρείες να αγοράζουν προβολή σε τρίτα websites και υπηρεσίες της Google σε τιμές που μπορεί να είναι εξαιρετικά χαμηλές.
TIP Web marketing: Για μία Display καμπάνια δημιουργήστε banners σε διάσταση που να είναι προσαρμόσιμη στα περισσότερα sites, ώστε να μην χρειάζεται να σχεδιάζετε πολλά banner. Για παράδειγμα, 300Χ250 είναι μια διάσταση που μπορεί να ενταχθεί σε πολλά web sites. Επιλέξτε με προσοχή, όχι μόνο τα sites που θέλετε να διαφημιστείτε, αλλά και τις ενότητες μέσα σε αυτά. Αυτό σε πολλές περιπτώσεις δίνει μεγάλη αξία στην καμπάνια σας.  
  • Social Media Marketing: Η χρήση των κοινωνικών δικτύων όπως το Facebook και το Twitter μπορεί να συμβάλει στη γρηγορότερη διάδοση του διαφημιστικού μηνύματος, καθώς η άμεση αλληλεπίδραση των μελών τους λειτουργεί πολλαπλασιαστικά. Επιπλέον, η άντληση πληροφοριών για το προφίλ των χρηστών αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την επικοινωνία των μηνυμάτων σε στοχευμένο κοινό. 
TIP Social Media Marketing: Το πολλά likes στην facebook σελίδα μας δεν είναι το κλειδί της επιτυχίας. Τα Ποιοτικά likes είναι το Κλειδί της επιτυχίας , που σημαίνει ότι θέλουμε να κάνουν like στην σελίδα μας μόνο όσοι τους ενδιαφέρει η ύλη που εντάσσουμε σε αυτό. Δημιουργήστε διαγωνισμούς με δώρα που είναι κοντά στο αντικείμενό σας (το δώρο tablet δεν είναι για όλους). Προσοχή στο δημιουργικό του banner για τα social media. Για παράδειγμα, το facebook banner δεν έχει το μέγεθος μιας ολοσέλιδης καταχώρησης που ίσως έχετε στο μυαλό σας. Το δημιουργικό πρέπει να είναι ξεκάθαρο και το μήνυμα μέχρι 4 λέξεις. 

Καθώς η χρήση του ίντερνετ επεκτείνεται σε όλο και μεγαλύτερα κοινά, με όλο και περισσότερους τρόπους -βλέπε τη ραγδαία ανάπτυξη του mobile internet- η διαφημιστική παρουσία επιχειρήσεων κάθε μεγέθους στο μέσο με οποιαδήποτε από τις παραπάνω μεθόδους κρίνεται απαραίτητη. 
Είναι βασικός στόχος κάθε επιχείρησης να πηγαίνει εκεί που είναι οι υποψήφιοι πελάτες της κι αυτό το «εκεί» βρίσκεται όλο και περισσότερο online. 

Μέσα στο επόμενο έτος το Κέντρο Βιώσιμης επιχειρηματικότητας Εξέλιξη θα ασχοληθεί εκτενεστέρα με την διαφήμιση στο ιντερνετ, στα πλαίσια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλλά και των συμβουλευτικών υπηρεσιών που παρέχει. Μπορείτε να μας στείλετε την πρότασή σας στα στοιχεία επικοινωνίας μας.