Η bestgreekfood στηρίζει τους Έλληνες παραγωγούς

preloader
Τη δυνατότητα σε παραγωγούς και τυποποιητές τροφίμων και ποτών να προβάλλουν τα προϊόντα τους εντελώς δωρεάν δίνει η διαδικτυακή πύλη www.bestgreekfood.com με τη στήριξη της Τράπεζας Πειραιώς.

Πρόκειται για προϊόντα που παράγονται με μεράκι και τεχνογνωσία. Ωστόσο, παρά την εξαιρετική ποιότητά τους, οι Έλληνες παραγωγοί αγωνίζονται καθημερινά, ιδίως οι νεότεροι, να βρουν μια θέση στην ελληνική ή παγκόσμια αγορά, στα ξενοδοχεία ή στα εστιατόρια.

Παρ’ ότι εκατομμύρια καταναλωτές παγκοσμίως ταυτίζουν τη μεσογειακή διατροφή με τα ιταλικά και ισπανικά προϊόντα, τα οποία βομβαρδίζουν το διαδίκτυο με την άρτια παρουσία τους, τα ελληνικά προϊόντα είναι ποιοτικότερα όλων, αλλά η εσωστρέφεια που μας διακρίνει είναι η κυριότερη παράμετρος δυσκολίας όσον αφορά τη διεθνή διάδοσή τους και η προώθησή τους στις ξένες αγορές υστερεί ακόμη κατά πολύ των ανταγωνιστών μας.  Το κενό αυτό φιλοδοξεί να καλύψει το www.bestgreekfood.com, η νέα ελληνική διαδικτυακή πύλη για παραγωγούς και τυποποιητές τροφίμων που στοχεύει στην προβολή και προώθηση των ελληνικών επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών και των προϊόντων τους στους επαγγελματίες αγοραστές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η ιδέα για τη δημιουργία του portal οφείλεται σε δύο παράγοντες. Από τη μία, στην ανάγκη ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος αποτελεί κινητήριο μοχλό για την ανάκαμψη της οικονομίας μας. Από την άλλη, το γεγονός πως, παρά την αναγνωρισμένη ποιότητα και την υψηλή διατροφική τους αξία, τα ελληνικά προϊόντα δεν κατέχουν τη θέση που τους αξίζει στον παγκόσμιο διατροφικό χάρτη. Χρειάζεται μια οργανωμένη προσπάθεια προβολής και μια παρουσίαση υψηλής αισθητικής, αντίστοιχης των αξιών που αυτά πρεσβεύουν.

Με γνώμονα τα παραπάνω, το www.bestgreekfood.com προβάλλει ως ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στα χέρια κάθε παραγωγού. Πρόκειται για μια οικονομική λύση ολοκληρωμένης προώθησης της επιχείρησης και των προϊόντων του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που θα τον βοηθήσει να εδραιωθεί τόσο στις παραδοσιακές όσο και σε νέες αγορές και να διευρύνει το πελατολόγιό του. Η συνεργασία του με τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, έναν από τους μεγαλύτερους δημοσιογραφικούς ομίλους στη χώρα, είναι χαρακτηριστική, προσδίδοντας στο portal μεγαλύτερη δυναμική και στη διάδοση των προϊόντων στην ελληνική αγορά μεγάλη σημασία. Τα in.gr, nea.gr, vima.gr και vimagourmet για άλλη μια φορά καινοτομούν και δίνουν τη δυνατότητα σε κάθε παραγωγό να προβάλλει τα προϊόντα του, τις εγκαταστάσεις του και την εταιρεία του σε κάθε επαγγελματία της Ελλάδας και του εξωτερικού εύκολα και απλά.

Ένα Β2Β market place ελληνικών τροφίμων γεννήθηκε! Ένα facebook της ελληνικής παραγωγής. Είναι, άλλωστε, επιβεβλημένη η παραγωγική αξιοποίηση της τεχνολογίας στην υπηρεσία του αγροτικού κόσμου. Η ηλεκτρονική παρουσία μιας αγροτικής επιχείρησης μοιάζει απαραίτητη σήμερα όχι μόνο για την εξέλιξή της αλλά και για την ίδια τη βιωσιμότητά της. Πόσο μάλλον για όσες στρέφουν το βλέμμα τους προς ξένες αγορές, αφού προϊόντα τοπικού χαρακτήρα μπορούν να αποκτήσουν διεθνή προοπτική με ένα μόνο κλικ.

Ο τρόπος παρουσίασης μιας επιχείρησης στο www.bestgreekfood.com είναι απλός, μα ταυτόχρονα μοναδικός. Διότι κάθε παραγωγός δημιουργεί το δικό του, ξεχωριστό microsite μέσα στο portal, το οποίο μπορεί ο ίδιος να χειρίζεται εύκολα και γρήγορα και να το διαμορφώνει όπως επιθυμεί.

Το microsite αποτελείται από τρεις ενότητες:

  • Τη σελίδα του προφίλ της επιχείρησης, η οποία περιλαμβάνει μια περιγραφή της ιστορίας και των δραστηριοτήτων της και τα στοιχεία της ταυτότητάς της (διεύθυνση, τηλέφωνα κ.ο.κ.), εμπλουτισμένα με φωτογραφίες και βίντεο.
  • Τη σελίδα των προϊόντων, όπου κάθε ένα από τα προϊόντα της εταιρείας προβάλλεται ξεχωριστά με κείμενο και φωτογραφικό υλικό.
  • Το προσωπικό blog, μέσω του οποίου θα αναρτώνται ειδήσεις που αφορούν την εταιρεία, συνταγές για τα προϊόντα και άρθρα ποικίλου περιεχομένου.

Η προσπάθεια για ολοκληρωμένη ηλεκτρονική χαρτογράφηση της ελληνικής παραγωγής έχει ως στόχο την προσέλκυση αγοραστών από όλο το φάσμα των εμπορικών δικτύων: εισαγωγείς, χονδρεμπόρους, ιδιοκτήτες εστιατορίων ή ξενοδοχείων.

Με μια πιο προσεκτική ματιά ωστόσο, μέσα από την άμεση σύνδεση των προϊόντων με τις περιοχές παραγωγής τους, θα δούμε πως στοχεύει αρκετά μακρύτερα.

Διότι η ταυτότητα του κάθε τόπου εκφράζεται (και) μέσα από τη γαστρονομική του φιλοσοφία, που με τη σειρά της καθρεφτίζεται στα μοναδικά, παραδοσιακά προϊόντα του. Ξεδιπλώνοντας τα διατροφικά μυστικά κάθε περιοχής ξεχωριστά, το www.bestgreekfood.com προσφέρει μια ζωντανή διαδικτυακή ξενάγηση γαστρονομικού ενδιαφέροντος σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, προβάλλοντάς την ως μοναδικό τουριστικό προορισμό.

Εκτός των παραπάνω, το portal προσφέρει πολλές επιπλέον υπηρεσίες στα μέλη του, όλες με γνώμονα την ενίσχυση των πωλήσεων και εξαγωγών. Ενδεικτικά οι σημαντικότερες:

  • Δυνατότητα μετάφρασης του περιεχομένου σε τέσσερις γλώσσες (αγγλικά, γερμανικά, κινέζικα, ρώσικα).
  • Mailing campaigns στοχευμένες ανά κατηγορία αγοραστών. Διευρυμένες βάσεις (databases) αγοραστών, ταξινομημένων ανά χώρα ή κατηγορία προϊόντος.
  • Τακτική αποστολή ενημερωτικών newsletters προς επιχειρηματίες του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται στον αντίστοιχο κλάδο.
  • Προβολή μέσα από τα δημοφιλή social media.
  • Google campaigns.
To bestgreekfood.com έχει ήδη 300 παραγωγούς και πάνω από 1.600 προϊόντα και ήδη εκατοντάδες αιτήματα συνεργασίας φτάνουν από εταιρείες του εξωτερικού, κυρίως για προμήθεια προϊόντων, που τις παραπέμπουν στις συνεργαζόμενες εταιρείες.